Bir minik kız çocugu..

Ona hergün rastlardım kuyruğun bir ucunda
Bir minibüs parası sımsıkı avucunda
Uykusuna doymamış kırpışan gözleriyle
anlarsa baktığımı başı inerdi öne
Bildiğim kadarıyla ölmüş anne babası
Okulundan koparıp işe koymuş ablası
Ne rüyalar görürdü kim bilir yol boyunca
hep gülümserdi yüzü ansızın uyanınca

Bir minik kız çocuğu saçları darmadağın
Yollarda yalınayak üşür üşür üşür elleri

Meraklandım bir kaç gün durakta görmeyince
Tanıyanlar söyledi inanmadım ilk önce
Dalmış bir gün rüyaya mavi önlük içinde
Fabrika değil sanki bir okul bahçesinde

İşte o an dişliler kapmış iki elini
Böyle ödemiş yavrum rüyanın bedelini
tebessim donuk kalmış ağzının kenarında
soluvermiş minik kız henüz ilk baharında
Bir minik kız çocuğu bir minik kuş yüreği
ölümün kucağında üşür üşür üşür elleri

.

2 comments

  1. slmcyk diyor ki:

    hacıabi, bi akşam kaşla göz arasında, ahmet kaya’yı, söz+beste+yorum kriterlerini göz önünde bulundurmak şartıyla, 1 numara ilan ettiydik ya hani. “ya mesela cem karaca’nın da, orhan gencebay’ın da veya sezen aksu’nun da çok bomba şarkıları var ama ahmet kaya’nın ‘işte bu’ diyebileceğimiz şarkılarının sayısı diğerlerine göre çok fazla. saçmaladığı şarkı sayısı çok az ve seviyesini hep korudu” gibisinden laflar ettiydik. işte bunun kanıtlarından biri bu şarkı.
    bi şarkıda “zeka” da önemli bir şey tabi. yani bestede, veya müzik altyapısında “oha, hayvana bak, bu nasıl beste abicim, nasıl da çalmış herif” gibisinden hayranlığımızı dile getiren laflar ederiz. orhan gencebay şarkılarının çoğu böyledir mesela. çoğu şahanedir, o müziklere-bestelere hayran olmamak elde değildir. yani sözleri çıkart şarkıdan, enstrumantal olarak ayıla bayıla dinlenir o besteler (ki orhan gencebay böyle enstrumantal bi seçki kesinlikle yapmalı) ama orhan gencebay’ın bile “duygu”su çok belirgin olan şarkıları ön plana çıkmıştır. yani en güzel orhan şarkılarını sayalım desek söyleyeceğimiz şarkı isimleri üç aşağı beş yukarı bellidir. (hasta orhancıları bu testin dışında tutuyoruz tabi) ahmet kaya dediğimizde ise liste epey uzun olur. başta söylediğimiz şeye dönersek. müzikte zeka önemli ama duygu daha önemli. geçenlerde bi cümle okudum, neredeydi hatırlamıyorum ama şöyle bir şeydi: sana edilen ve bir şekilde hayatına etki eden (iyi veya kötü) bir sözü unutursun belki ama o söz söylendiğinde hissettiğin şeyi asla unutmazsın. buna benzer bir şeydi. müzikte de geçerli bu. hatta bir şarkıyı ilk dinlediğin andaki halet-i ruhiyenden dolayı şimdi sana saçma sapan gelen bir şarkıyı seversin. kısacası ahmet kaya şarkılarının pek çoğunun insanın hissiyatına hitap ettiği su götürmez. “bir lafı nerenden söylersen muhatabının orasına etki eder” ilkesinden hareketle diyebiliriz ki, yürekten söylenen şarkılar da yüreklere etki eder. ahmet kaya’nın pek çok şarkısı böyle.
    ahmet kaya’nın şarkılarındaki konu yelpazesinin genişliği de etkili burada. bir çok şarkıcının şarkılarında dile getirdikleri mevzular bellidir. aşk-meşk mevzuları. bu mevzuları ele alış şekilleri de az çok bellidir. ahmet kaya öyle değil. aşk vardır, devrim vardır, ideoloji, mücadele, bunalım, ümitsizlik, coşku, neşe ve her şeyden önemlisi (ne demekse artık) “sıradan insan”ın “sıradan hayat”ı da vardır. o yüzden zaten solcusu da, islamcısı da, ülkücüsü de veya herhangi bir ideolojiyle alakası olmayan adam da bir şeyler bulur kendinden. misal, paylaştığın bu şarkıdan etkilenmeyecek, boğazı düğüm düğüm olmayacak adam yoktur. yani, belki de hiç üzerinde durup düşünmeyeceğimiz bir konuyu, çalışmak zorunda kalan yetim-öksüz bir küçük kız çocuğunun hikayesini ve onun acı sonunu öyle bir anlatmış ki, neredeyse bir film canlanıyor insanın zihninde. filmin de ötesinde, koskoca bir hayat canlanıyor. çünkü şarkıdaki kızın hikayesinde anlatılmayan kısımlarını kendin tamamlıyorsun. sonra bu isimsiz kız çocuğu gibi belki onlarcası, yüzlercesi, binlercesi var diyorsun. kahrediyorsun…
    ahmet kaya şarkıları önemli. iyi ki yapmış bu şarkıları. öbür tarafta hesabını verirken bu tarz şarkılar inşallah artı hanesine yazılır. solcu molcu diyerek rahmet dilemekten kaçınanlar oluyor ama ben diliyorum gönül rahatlığıyla. çünkü ahmet kaya bu halkın çocuğuydu ve bu halk doğrusuyla yanlışıyla müslüman bir halk. ahmet kaya da meşrebince doğru bildiğini yapmış güzel bir adam. allah taksiratını affeylesin, rahmetiyle muamele etsin..

    • metrook diyor ki:

      Durum ancak bu şekilde özetlenebilirdi. Eline sağlık…
      Hayatın her zerresine nüfus eden Ahmet Kaya şarkılarını kulak arkası etmek ancak kendini kandırmak olur. İster kabul edelim ister etmeyelim Ahmet Kaya bu toplumun bir gerçeğidir.

Bir Cevap Yazın